VAN’LI ÇOCUKLAR PSİKOLOJİK DESTEK BEKLİYOR

Yeryüzü Doktorları, İGEDER (İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği) ve Pedagoji Derneği işbirliği ile 5-12 Nisan 2012 tarihleri arasında Van’da psiko-sosyal destek projesi gerçekleştirdik. Hedef kitlemiz öğrencilerdi. Van merkeze bağlı Güveçli ve Halkalı köylerinde ilköğretim çağındaki 576 çocuğumuza ruh sağlığı taraması yaptık. Depremin üzerinden 6 aylık bir süre geçtikten sonra çocuklarımızın üzerindeki etkisi devam ne kadar devam ediyor diye inceledik. Bir yandan da yaptığımız çalışmalarla onlara destek olduk. Araştırma sonucumuzdan kısa kısa özeti ve detaylı raporu aşağıdaki gibidir.

• Tarama sonucunda öğrencilerimizin % 14,75’i psikolojik sağlık açısından çok riskli grupta yer almıştır. % 32,11’lik öğrenci grubu ise riskli grubunda yer almıştır. Çok riskli ve riskli öğrencilerin toplam oranı % 46,80 olmuştur ki, bu durum neredeyse her iki öğrenciden birinin psikolojik açıdan risk altında odluğunu göstermektedir.
  • Deprem sonrasında öğrencilerin % 72’sinde “Sevdiklerinin başına kötü şeylerin gelmesinden korkmaya başlamıştır. Kapalı yerlere girmeye korkan öğrencilerin oranı % 60’tır. Aklına sürekli ölümle ilgili düşünceler gelen öğrencilerin oranı % 58, kendini aşırı yorgun hisseden öğrencilerin oranı ise % 52’dir. Yine öğrencilerin % 52’si depremden sonra korkulu rüyalar görmeye başlamıştır.
  • Raporlara öğrencilerin derin bir anne sevgisine muhtaç oldukları da yansımıştır. “Keşke annem beni daha çok sevseydi, bana sarılsaydı, hasta olmasaydı” gibi cümlelere öğrencilere dağıtılan formda sıkça rastlanmıştır.
  • Yine formlara çocukların anne-babaları tarafından dövüldükleri ve şiddete maruz kaldıkları da yansımıştır. Bunun yanında çocukların problem çözme yöntemi olarak şiddeti kullandığı hem gözlemlere hem de formlara yansımıştır.

Özetle, Van depreminin üzerinden 6 ay geçmiştir ama depremin çocuklar üzerindeki etkisi devam etmektedir. Depremin dışında çocukların yeteri sevgi alamadığı ve şiddete maruz kaldığı görülmüştür. Van köylerine psikolojik sağlık hizmeti yeterince ulaşmamıştır. Bölgede en az iki ay süreli hizmet verecek ve riskli çocukları haftalık düzenli terapiye alacak psiko-sosyal destek birimlerine ihtiyaç vardır. Derneğimiz bu konuda gerekli adımları atmak için çalışmalara başlamıştır ve bu konuda atılan her adıma destek vermeye hazırdır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.