SHOW TV’YE MEKTUP

Sayın Show TV Yetkilileri;

Pedagoji Derneği olarak dünyamızda çocukların varlığını önemsiyor, çocuğa dair her konu ve çalışmada onun ruh sağlığının korunmasını ve zarar görmemesini öngörüyoruz. Bu amaçla içinde çocuk olan veya çocuğa etki edebilecek olan her türlü ürünü inceliyor ve bu ürünler hakkında raporlar hazırlıyoruz. Yaptığımız bu çalışmaların sonuçlarını öncelikle muhataplarıyla ve beraberinde ilgili kurum, kuruluş, özel-tüzel kişiler ve tüm kamuoyuyla paylaşmayı bir borç biliyoruz.

Show TV’de yayınına başlayan “Yaparım Bilirsin” isimli yarışma programınız, içerisinde “Çocuk Güldürme” bölümü nedeniyle ilgi alanımıza girdi. Konu ile derneğimize gelen şikayetleri de dikkate alarak programınızı inceledik. Programla ilgili görüşlerimiz aşağıdaki gibidir.

Pedagoji Derneği olarak içinde çocuk yer alan bir projeyi incelerken ilk olarak kendimize şu soruyu soruyoruz: “Bu proje çocukların fayda görmesi için mi üretilmiş yoksa çocuk üzerinden fayda elde etmek için mi?” ‘Yaparım Bilirsin’ isimli yarışma programını da ilk olarak bu bakış açısıyla inceledik. Yarışmanın ‘Çocuk Güldürme’ bölümünde çocuğun faydasını hedefleyen hiçbir unsur göremedik.

Çocuk Güldürme Oyunu’nda, çocuğun yarışma aracı olarak güldürülmeye çalışılması, bizce çocuğu ‘nesne konumuna getirmek’ anlamına gelmektedir. Bu durum, hem yarışmada kullanılan(!) çocuğa,  hem de o yarışmayı izleyenlere ‘çocuğun nesne olarak’ kullanılabileceği mesajını vermektedir.

Bu yarışmada oyunun formatı gereği çocuk, yetişkinlerin yaptıkları, birçok kişiyi güldüren davranışlar karşında gülmemektedir. Bu “gülmeme” eylemi başarı olarak aktarılmaktadır. Çocuktan basit birkaç komik hareket sonrasında bile gülmesi beklenirken, yarışmadaki bu durum çocuk ruh dünyasına aykırı görünmektedir.

Pedagoji Derneği olarak anne-babanın çocuklarını güldürmesinden, çocukların ise gülmesinden yanayız. Ancak çocukla bağı olmayan yetişkin insanların çocuk karşısında menfaati gereği garip hareketler yapmasını doğru bulmuyoruz.

Özetle, çocuklar nesne değildir. Çocuğu nesneleştiren faaliyetlerin onların ruh sağlığına ve insanların algısına olumsuz etki edeceğine inanıyoruz. Özellikle bu yöndeki faaliyetlerin ekranlardan yapılmasının son derece yanlış olduğunu düşünüyoruz. Sizi bu konuda daha hassas davranmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla.