RTÜK’e TEŞEKKÜR MEKTUBU

Pedagoji Derneği olarak 2011 tarihinden bu yana çocuklarımızın ruh sağlığı konusunda çeşitli çalışmalar ve faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu çerçevede toplumumuzu çocuk ruh sağlığı konusunda bilgilendirmeye ve farkındalık kazandırmaya yönelik çeşitli makale, bildiri ve mektuplar yayınlıyoruz.

Yine bu amaçla yazılı ve görsel medyada çocuğu ilgilendiren, konusu çocuk olan veya çocuklar üzerinden oluşturulan yayınları da dikkatle inceliyoruz. Oluşturulan yayın içeriklerinde çocuk ruh sağlığı ve gelişimi için sakıncalı olabilecek durumları sivil toplum kuruluşu hassasiyetiyle kurumlar ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Üzülerek belirtmeliyiz ki, bu çalışmalarımızda medyada yer alan çocuk merkezli yayınların çoğunun gerekli hassasiyetle hazırlanmadığına ve çocukların gelişimine olumsuz etkide bulunduğuna şahit olduk.

Bizler buna rağmen çocuk ruh sağlığı ve çocukların yüksek yararı konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye, farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde yine yeteneklerin yarıştırıldığı bir programda çocukların yaşına uygun olmayan, onların yetişkin gibi algılanmasına neden olan kıyafetler içinde yarıştırılmasının kamuoyunda ciddi rahatsızlığa yol açtığını gördük. RTÜK’e yapılan şikâyetler sonrasında ise programla ilgili ciddi bir yaptırım gerçekleşti.

Pedagoji Derneği olarak bizler de çocukların yüksek yararının gözetilmesi, onların ruh sağlığı ve gelişiminin korunması adına alınan her türlü tedbiri, uygulamayı ve düzenlemeyi gerekli görmekteyiz.

RTÜK’ün “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz” ilkesi bağlamında alınan tedbirleri destekliyor; bu tedbirlerin çocukların yüksek yararı ve sağlıklı gelişimleri için daha sıkı uygulanmasını talep ediyoruz.

Bu çerçevede çocuklarımız adına RTÜK’e teşekkürü bir borç biliyor ve bir kez daha yayıncı kuruluşları çocuklara yönelik içeriklerde daha hassas ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla…