ÇOCUKLAR İÇİN TAVSİYE MEKÂNLAR

Project Description

Günümüz çocuklarının eğlenceleri maalesef alışveriş merkezleri içindeki oyun parklarına sıkışmış durumda. Eski sokak kültürünün olmayışı, sokakların arabalarla ve binalarla dolması nedeni ile günümüz çocukları eskisi kadar oyun ve keşif alanına sahip değiller. Pedagoji Derneği olarak istedik ki, anne-babaların çocukları ile gidebilecekleri tek alternatif AVM’ler olmasın. Bu amaçla İstanbul’da çocuklarla birlikte gidilebilecek, onların dünyasına zenginlik katacak, yeni keşif kapılarını onlara aralayacak mekânları araştırdık.

İstanbul tarihiyle, deniziyle, medeniyetleriyle ve yaşantısıyla bambaşka bir şehir. Bu şehir içinde çocuklara hitap eden o kadar çok mekân var ki. Haydi, anne-babalar olarak çocuklarınızı yanınıza alın ve önerdiğimiz yerleri bir bir keşfedin.

1) MESİRE ALANLARI

Çocuğunuzla birlikte bahar ve yaz aylarında İstanbul’un güzel mesire alanlarını keşfedebilirsiniz. Çocuğunuzun, burada çiçeklerle, doğa ile ve toprakla buluşması ona eşsiz bir deneyim sunacaktır. Akciğerleri oksijenle dolarken ağaçlara ve bitkilere karşı olan ilgisi artacaktır.

Ormanlar:Adalar /Belgrat Ormanları /Şamlar Ormanı

Gezi Parkları: Abbasağa Parkı / Ada Park / Bahçeşehir Park Gölet / Başakşehir Sular Vadisi Fenerbahçe Parkı / Florya Parkı / Gülhane Parkı /Maçka Parkı /Otağtepe Parkı / Selamiçeşme Özgürlük Parkı / Ulus Parkı /Yıldız Parkı

Korular: Beykoz /Cemile Sultan / Emirgan /Fethipaşa/Hidiv Kasrı/ Naile Sultan / Küçük Çamlıca Mihrabad

2) SAHİLLER ve PLAJLAR

Çocuğunuzla birlikte denizin dinlendirici etkisini hissetmek, dalga seslerini işitmek, yosun kokusunu içinize çekmek, bazen balıkları görmek, suyun derinliğini seyrederken ruhumuzun derinliklerine de inmek için İstanbul’un birçok köşesinde bulunan sahil ve plajları ziyaret edebilirsiniz.

Nerelerde Var?

Plajlar: Adalar / Beykoz (Küçüksu) / Caddebostan / Celaliye / Çiroz / Fenerbahçe / Florya / Kilyos Güneş / Menekşe / Silivri / Şile

Sahiller: Adalar / Bakırköy / Beykoz / Bostancı / Büyükçekmece / Florya / Kadıköy / Küçükçekmece Maltepe /Sarıyer /Üsküdar /Zeytinburnu

3) ULAŞIM ARAÇLARI

Çocuklar için ulaşım araçları büyük bir gözlem ve keyif kaynağıdır. İstanbul gibi her türlü ulaşım aracının bulunduğu bir şehirde bu ulaşım araçları ile küçük seyahatler yapmak çocuğunuzun dünyasını oldukça zenginleştirecektir.

Deniz Araçları: Deniz Taksi / Feribot / Kayık / Tekne / Vapur

Metro: Kadıköy-Kartal/ Kirazlı-Başakşehir / Levent-Hisarüstü / Marmaray/ Yenikapı-Hacıosman /Yenikapı-Kirazlı / Yenikapı-Havalimanı /

Nostaljik Tramvay: İstiklal Caddesi-Taksim / Kadıköy-Moda

Teleferik: Eyüp-Piyer Loti / Maçka-Taşkışla

Tramvay: Bağcılar-Zeytinburnu / Edirnekapı-Sultançiftliği / Zeytinburnu-Kabataş

Tren: Sirkeci-Halkalı / Haydarpaşa-Gebze

Tünel: Karaköy-İstiklal Caddesi/Taksim-Kabataş

4) HAYVANAT BAHÇELERİ

Hayvanlar çocukların en yakın arkadaşlarından biridir. Müsait olduğunuz zamanlarda onunla birlikte İstanbul’daki at çiftliklerini, hayvanat bahçelerini ve akvaryumları gezebilirsiniz.

Akvaryumlar: İstanbul Akvaryum / Sea Life Akvaryum

At Çiftlikleri: İstanbul’un birçok yerinde binicilik kulübü ve at çiftliği olarak bulunuyor.

Hayvanat Bahçeleri: Çatalca Antikköy / Darıca Faruk Yalçın /PolenezköyCountry Club/ Şile

5) MÜZELER

Müzeler çocuklarımızla birlikte gidebileceğimiz güzle yerlerden sadece bir tanesi. İstanbul’da çocukların ilgisini çekecek o kadar çok müze var ki… Çocuklar bu müzelerle birlikte yepyeni dünyalara yelken açmış olacaklar.

Nerelerde Var?

Barış Manço Müzesi / Deniz ve Su Ürünleri Müzesi / Denizcilik Müzesi / Harbiye Müzesi / Havacılık Müzesi / İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi /İstanbul Arkeoloji Müzeleri Çocuk Müzesi

6) BİTKİ BAHÇELERİ

Çocuklarınızı farklı bitkilerle ve onların yaşamları ile tanıştırmak isterseniz ziyaret edeceğiniz yerlerin başında bitki bahçeleri geliyor. Buradaki bitkilere dokunmak, onların kokusunu içinize çekmek ve adlarını çocuklarınıza öğretmek onlar için eşsiz bir deneyim olacaktır.

Nerelerde Var?

Bahçeköy Atatürk Arboretumu / Bakırköy Botanik Parkı / Baltalimanı Japon Bahçesi / Göztepe Gül Bahçesi / İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi / Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi / Zeytinburnu Türk Bahçesi

7) TARİHİ MEKÂNLAR

Çocuklarınızla birlikte İstanbul’da tarihe doğru bir yolculuk yapabilirsiniz. Her bir mekan onun ufkunu genişletecek ve ihtişamlı binalar ve eserler karşısında hayranlığını gizleyemeyecektir.

Nerelerde Var?

Dolmabahçe Sarayı  / Galata Kulesi / Hidiv Kasrı / Kapalı Çarşı / Kız Kulesi / Rumeli Hisarı /

Yere Batan Sarnıcı / Topkapı Sarayı / Piyer Loti / Yuşa Tepesi

8) ÇOCUK KÜTÜPHANELERİ

Kütüphaneler çocukların kitapları tanıması, sevmesi ve araştırma kültürünü edinmesi açısından eşsiz mekanlardır. Hele bir de bu kütüphane çocuk kütüphanesi ise çocuklar için vazgeçilmezdir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Kütüphanesi / Çinili Çocuk Kütüphanesi  /

Kartal Belediyesi Barış Manço Çocuk Kütüphanesi / Mihrimah Sultan Çocuk Kütüphanesi /

Levent Fatma Banat Çocuk Kütüphanesi / Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi /

8) EĞLENCE/ETKİNLİK MEKÂNLARI

Yukarıda belirttiğimiz herhangi bir kategoriye alamadığımız ancak çocuğunuzla birlikte gitmenizde fayda gördüğümüz diğer yerler ise şöyle:

Listemizde yüzün üzerinde mekân var. Her hafta çocuğunuzla bir yeri gezseniz listemizi yaklaşık 2 yılda tamamlamış olursunuz. Her ay bir tane mekânı ziyaret etseniz bu da yaklaşık 8 yıla denk gelir. Kısacası İstanbul, çocuğunuzun büyüme dönemine kadar, onunla birlikte keşfedecek güzellikleri içinde barındırıyor.

Şimdiden keyifli keşifler…