ÇOCUK VE DEPREM

23 Ekim 2011 tarihinde, bir Pazar günü, Türkiye saati ile 13.41’de Van’da 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde yaklaşık 600 kişi hayatını kaybetti ve 4000 kişi de yaralandı. Bu elim olayın ardından yardım kuruluşları Van’a akın etti. Van’a birçok alanda yardım yapıldı. Birçok dernek beden ve ruh sağlığı konusunda çalışmalar yaptı. Pedagoji Derneği olarak bizler de Yeryüzü Doktorları ve İGEDER ile birlikte Van’a gittik. Yeryüzü Doktorları sağlık taraması yaparken bizler de ruh sağlığı taraması yaptık. Depremin üzerinden 5 ay geçmişti ama acaba Deprem’in etkileri çocukların ruh dünyasında ne kadar devem ediyordu. Bu konuyu araştırdık.

Çocuk ruh dünyasını anlamanın yollarından birisi de şüphesiz çocuk resimlerdir. Van’da ulaştığımız her çocuğa bir “Aile Resmi” çizdirdik. Burası önemli ki, biz çocuklara “Deprem resmi çizin” demedik, “Bir aile resmi çizin” dedik. Gördük ki, depremin üzerinden 5 ay geçmişti ama depremin etkileri çocukların dünyasında önemli yer işgal ediyordu. Çocuklarımızın çoğu depremden olumsuz etkilenmiş ve ruh sağlığı sarsılmıştı. Çocukların çizdiği resimleri bir araya getirip sergi açma fikri o zaman doğdu. Depremin çocuk üzerindeki etkisine dikkat çekmek, deprem sonrasında çocuk ruh sağlığını onarıcı kapsamlı çalışmalar yapmak gerektiğine dikkat çekmek istiyorduk. Çocuk ve Deprem isimli internet sitemizi, 2013’ün deprem haftasında yayına aldık. Sayfamıza “çocuk ve deprem” temalı akademik araştırmaları, makaleleri ve diğer ilgili site adreslerini de koyduk. Sayfamız çocuk konusunda bir duyarlılık oluşturursa biz kendimizi amacımıza ulaşmış hissedeceğiz.

Çocuk ve Deprem sayfamızın adresi: www.cocukvedeprem.com