Sayın Star TV Yetkilileri;

Pedagoji Derneği olarak çocukların ruh sağlığını korumak adına çalışmalar yapıyoruz. Bu amaçla medyada içinde çocuğun yer aldığı programları izliyor ve önerilerimizi yayıncılar ile paylaşıyoruz. Kanalınızda yer alan “İnan Bana” programı içinde çocuklar olduğu gerekçesi ile uzmanlarımızca incelenmiştir. Programla ilgili pedagojik görüşler ve önerilerimiz aşağıdaki gibidir.

Program sunucusu Serhat Kılıç Bey’in çocuklarla iletişimi derneğimizce olumlu bulunmuştur. Serhat Bey, çocukları oyun öncesinde sahneye, oyuna ve ortama alışmasını başarılı şekilde sağlamakta ve çocuklarla güzel insani ilişkiler kurmaktadır.

Programda yapılacak işlemin, bir oyun, oyunun adının da “Doğruluk Oyunu” olarak çocuklara aktarılması da başarılı bir girişimdir. Oyun ismi ile çocuklara “Doğru olmalısın!” mesajını vermektedir.

Programda, pedagojik destek alındığı belirtilmektedir ki bu durum programda hissedilmektedir. Bu uygulama diğer medya kuruluşlarına örnek olmak açısından da önemli bir adımdır.

Bununla birlikte programda kimi zaman çocuklar doğruyu söylediklerinde makine ses çıkarmakta ve makinenin ışığı yanmaktadır. Bu durum çocuklarda kafa karışıklığına neden olabilmektedir. Bu eylemin çocuk ruh dünyası açısından doğru olmadığını düşünüyoruz. Bunun yerine çocuklara, birçok çocuğun bazen yaptığı eylemleri içeren “Annene kızar mısın, yaramazlık yapar mısın, yemekte tabağını hemen bitirir misin, istediğin olmadığında ağlar mısın?” gibi genel sorular sorulması, çocukların “Hayır” dediğinde, yani gerçekten doğru söylemediğinde makinenin sinyal vermesi daha doğru olacaktır.

Programda kimi zaman evlilik, aşk gibi konularda da soru sorulmaktadır ve çocukla diyaloga girilmektedir. Gelişimsel olarak çocukların gündeminde olmayan konuları onların gündemine sokmanın doğru olmadığını düşünüyoruz.

Günümüzün tartışılan konularından biri de kişisel ve özel bilgilerin paylaşımıdır. Programda yer alan çocuklar adları ve soyadları ile tanıtılmaktadır. Ne var ki, programdaki çocuklar gelecekte kendi görüntülerinin internet ortamında dolaşmasından rahatsız olabilirler. Bu nedenle çocukları ve ailelerini tanıtırken soyadlarını kullanmamak bir çözüm olabilir ya da bu konu için yeni çözümler üretilebilir.

Pedagoji Derneği olarak, çocuklarla ilgili iyi niyetlerle güzel bir program yaptığınızı düşünüyoruz. Bahsettiğimiz konuları dikkate alacağınızı ümit ederek çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla.

Mektubu PDF formatında indirmek için tıklayınız.