Manisa Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan üzücü maden kazası sonrasında 301 madencimiz şehit olmuştur. Bu madencilerimizin 432 çocuğu ise yetim kalmıştır. Olayın medya yolu duyulmasının ardından tüm Türkiye’yi derin bir üzün kaplamıştır. Bununla birlikte tüm Türkiye’de Soma için yardım seferberliği başlatılmıştır.

Derneğimiz olayın yaşandığı ilk günden itibaren Soma’daki çocuklar için neler yapılabileceğine dair planlamalar yapmıştır. İlk olarak “Çocuk ve Ölüm” üzerine uzmanlarımızca makale hazırlanmıştır. Bu makalede ölüm konusunun çocuklara nasıl anlatılması gerektiğine değinilmiştir. Bu makale 15 Mayıs’ta ilgili birimlere ve sivil toplum kuruluşlarına iletilerek Soma’da yaşayan çocukların ölüm konusunda doğru bilgilendirilmesi hedeflenmiştir.

Bu ilk bilgilendirmenin ardından, Soma’da yaşanan ölüm olaylarından olumsuz etkilenen çocuklara yönelik bir terapi programı hazırlanmıştır. 6 seanstan oluşan bu terapi programının uygulanabilmesi Yeryüzü Doktorları ile işbirliği yapılmış ve fizibilete çalışmaları yapılmıştır. Terapi programının uygulanabilmesi için olayın üzerinden belli bir zaman geçmesi beklenmiş ve okulların kapanmasının ardından harekete geçilmiştir.

Proje kapsamında Soma’da Kurtuluş İlkokulu’nda iki adet geçici oyun terapisi odası kurulmuştur. Soma’ya 2 adet pedagog/psikolojik danışman görevlendirilmiş ve maden kazasında babasını kaybetmiş ve bu durumdan oldukça olumsuz etkilenmiş 18 çocuğa oyun terapisi uygulanmıştır. Uygulanan terapilerden oldukça olumlu sonuçlar elde edilmiş ve projenin devamı için planlamalara başlanmıştır. Hedefimiz olabildiğince çok çocuğa ulaşarak kazada açılan yaraları tedavi etmektir.

Bu gibi elim kazaların ülkemizde yeniden yaşanmamasını temenni eder, projenin uygulanması aşamasında bizlere yardımcı olan Yeryüzü Doktorları Derneği’ne, Manisa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne, Soma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve bizi gönülden destekleyen tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.

Proje Raporu

Soma’da uyguladığımız projenin raporuna ulaşmak için tıklayınız.

Medya Yansımaları

Madenci Çocuklarına Psikoterapötik Destek – Milliyet