turkiyepedagoji@gmail.com

0212 487 04 05

Birleşmiş Milletler, bundan tam 57 yıl önce, 1954 yılında, Ekim Ayı’nın ilk pazartesi gününü Dünya Çocuk Günü olarak ilan etti. Bu ilanın yayınlanmasının üzerinden 57 yıl geçti ama çocuklar için yapılan çalışmalar bu 57 yılda yeterli düzeye ulaşmadı. Modernleşme ve şehirleşme, ülkeler arasındaki çatışmalar, savaşlar ve medya, çocuklar için yeni sorunları da beraberinde getirdi. Günümüzde çocuklar için yapılacak çalışmalara çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.

Pedagoji Derneği olarak Dünya Çocuk Günü’nde dikkat çekmek istediğimiz asıl konu, çocuklar için üretilen ürünlerdir. Çocukları eğitmek için üretildiği iddia edilen kitaplar, dergiler, çizgi filmler, animasyon filmler, müzik albümleri ne kadar masumdur? Bu ürünler üretilirken hangi pedagojik denetimden geçmektedir? Çocukları eğlendirmek adına çocuklara zararlı mesajlar mı aşılanmaktadır? Olumsuz telkinler, şiddet, cinsellik, ideolojik semboller, subliminal mesajlar bu ürünlerde çokça görülen zararlı etkenlerdir.

Pedagoji Derneği olarak çocuklar için her türlü üründe, çocuk psikolojisinin, ruh ve beden sağlığının göz önüne alınması gerektiğini savunuyoruz. Bu konuda üreticileri daha dikkatli olmaya, ebeveynleri ve eğitimcileri çocuk ürünlerini tüketirken bilinçli olmaya davet ediyoruz.

Çocuklarla ilgili yaşadığımız sıkıntılar sadece onlar için üretilen ürünlerle ilgili değil maalesef. Aşağıdaki çocuk gruplarına yönelik ayrı sosyal politikaların üretilmesi, bu konuda daha fazla sivil inisiyatif alınması ve var olan sivil toplum yapılanmalarının daha aktif çalışması gerektiğine inanıyoruz.

“Türkiye’de 80.000 sokak çocuğu olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde ekonomik işlerde çalışan bir buçuk milyon çocuk işçi bulunuyor. Dünyada şu anda 165 milyon yetim çocuk bulunuyor. Türkiye’de ise ne kadar yetim var tam olarak bilinmiyor. Dünyada her yıl ortalama 2,5 milyon çocuk kaçırılıyor. Türkiye’de ise her yıl 6000 çocuk kayboluyor. Son OECD raporuna göre Türkiye’de her dört çocuktan biri açlık sınırında. Özellikle doğu illerinde bu oran çok fazla. 2009 verilerine göre Türkiye’de 180.000 civarında çocuk sanık bulunuyor. Son 6 yılda suça itilmiş çocukların sayısı 50.000 artmış durumda. Amerika’da her 10 çocuktan dördü, Avrupa’da ise 5’i artık evlilik dışı doğuyor. Türkiye’de ise bu oran hızla artıyor. Ülkemizde 800.000 kimsesiz çocuk bulunuyor. Türkiye’de 9 milyon engelli çocuk var ama nedense kimse onları hayatın içinde görmüyor.”

Tüm bu çocuklar için üretilen ürünlere dikkat çekerken, sivil toplumu ve bireyleri çocuklar için daha fazla adım atmaya çağırıyoruz. Daha mutlu çocuklar ve daha parlak bir nesil için 2011 Dünya Çocuk Günü’nde “Önce çocuk” diyoruz.

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın

To Top ↑