Sayın Milli İstihbarat Teşkilatı Yetkilileri,

Pedagoji Derneği olarak, sizlere internet sitenizde çocuklar için hazırladığınız sayfa hakkında görüş bildirmek amacıyla yazıyoruz. Dernek olarak çocuğun olduğu, çocuğa dair planlamaların yapıldığı her uygulamayı dikkatle inceliyor ve uzman görüşlerini toplayarak uygulamanın üreticileri ile paylaşıyoruz.

Sitenizde çocuğa yer ayırdığınız için sizi öncelikle tebrik ediyoruz. İnternet ortamını yetişkinler kadar çocuklar da kullanmaktadır. Biz dernek olarak kurumların sitelerinde bir çocuk sayfası bulunmasını destekliyoruz. Bu nedenle çocuk sayfası yapma çalışmanızı olumlu buluyoruz.  Bununla birlikte Pedagoji Derneği olarak çocuk için yapılan sayfaların çocukların anlayışına ve ruh dünyasına uygun olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla aşağıdaki çalışmaları yapmanız, attığınız çocuk sayfası adımını daha da güzelleştirecektir.

Öncelikle çocuk sayfanızı ayrı bir sayfada açmanız ve çeşitli yaş gruplarına göre uyarlamanız yerinde olacaktır. Çocuk kavramı 0-18 yaşı içine alan geniş bir kavramdır. En azından sitenizin çocuk bölümünü okul öncesi ve okul çağı olmak üzere iki kategoride hazırlayabilirsiniz. Daha ayrıntılı bir çalışma ise 2-7 yaş, 7-12 yaş, 12 yaş ve üzeri şeklinde olabilir.

Sayfa içeriğiniz çocukların anlamayacağı kelimelerle doludur. Çocuklar için hazırlanan metinlerin çocuk metin yazarları tarafından kontrol edilmesi ve çocuklar için sadeleştirilmesi yerinde olacaktır. “Devlet”, “İstihbarat” gibi kavramlar daha çocuksu anlatılabilir, MİT’in nasıl çalıştığı, MİT’e nasıl personel alındığı çocuk dili ile anlatılabilir.

Sitenizde yer alan oyunların geliştirilerek daha fazla oyuna yer verilmesi yine doğru bir adım olacaktır. Sitenize eklenen oyunların araştırmaya, sıra dışı düşünmeye sevk etmesi ve daha orijinal içerikli olması iyi olabilir.

Ahmet’in maceraları oyununu, çocukları test mantığı içinde düşünmeye sevk etmektedir ve çocuklar için sürükleyiciliği bulunmamaktadır. Bunun yanında oyunun üçüncü sorusunun cevabı tartışmalıdır. Ahmet bu soruda, kendine bakan ve gülümseyen insanlar hakkında bilgi edinmenin yolu olarak gizlice gözlem yapmayı tercih etmiştir. Göz göze geldiğimiz ve bize gülümseyen kişiler hakkında, bilgi edinme yolu olarak gizlice gözlem yapmanın lanse edilmesi yanlıştır. Bu cevap çocukların iletişim yöntemlerine zarar verebilecektir.

Pedagoji Derneği olarak sizi çocuk sayfasına yer ayırdığınız için tekrardan tebrik ediyoruz. Bunun yanında çocuk sayfasının ayrı bir sayfada açılmasını, sayfanızı yaş gruplarına göre ayırmanızı, metinlerin ve oyunların pedagojik denetimden geçerek yayınlanmasını talep ediyoruz.

Saygılarımızla…

MİT’TEN GELEN CEVAP

İlgili mektubunuz incelenmiştir.

Ülkemizdeki resmi kurumların internet sitelerinde çocuk sayfası uygulamasının yaygın olmaması nedeni ile sitemizin ilgili sayfası çeşitli eleştirilere de konu olmuş ancak, vatandaşlarımız tarafından çoğunlukla olumlu tepkiler almıştır. İnternet sitemizde yer alan çocuk sayfasını daha mükemmel bir hale getirebilmek amacıyla, değerli önerilerinizi de dikkate alarak gerekli değişikliklerin zaman içinde yapılması planlanmaktadır.

Bu bağlamda, başvurunuzda belirttiğiniz çocuk sayfasına ilişkin olumlu eleştirileriniz ve ilginiz Kurumumuz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

Bilgilerinize rica ederim.

MİT – Bilgi Edinme Birimi