Sayın Acun Medya Yetkilileri,

Pedagoji Derneği olarak, sizlere “Yetenek Sizsiniz” programınız hakkında görüş bildirmek amacıyla yazıyoruz. Dernek olarak çocuğun olduğu, çocuğa dair planlamaların yapıldığı her programı dikkatle inceliyor ve uzman görüşlerini toplayarak yapımcı firmalara aktarmayı bir borç biliyoruz.

Ülkemizdeki yeteneklerin keşfedilmesini dernek olarak önemsiyor ve her insanın içinde keşfedilmeyi bekleyen bir yetenek olduğunu biliyoruz. Bu yeteneklerin ortaya çıkarılması için çalışmalar ve programlar yapılması gerektiğine de inanıyoruz. Ancak yetenek keşfetme işinin daha doğru yöntemlerle ve uzmanlar eşliğinde yapılması gerektiğine dair bir inancımız var.  Şüphesiz yetişkinlerdeki yeteneklerin keşfi gibi çocuk yeteneklerin keşfi de önemlidir. Yeteneklerin küçükken keşfedilmesi, bu yeteneklerin işlenmesine zemin hazırlayacaktır. Çocuk ruh dünyasında hakkında bildiğimiz bir diğer gerçek ise, bu dünyanın oldukça hassas ve kırılgan olduğudur. Bazen onların iyiliği adına yapılan uygulamalar farkında olmadan onların ruh dünyasında kırılmalara ve ezilmelere yol açabilmektedir.

Genelde canlı televizyon programlarına katılan çocuklar aşırı derecede sahne heyecanı yaşamaktadır. Aileleri programda çocuklarının iyi performans sergilemesi için onlara baskı oluşturabilmektedir. Aile beklentisi, sahne heyecanı, performanslarının ardından salondan ve jüriden aldıkları geri bildirimler çocukları olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun yanında programa hazırlık sürecinde okuldaki dersler aksamaktadır. Program sonunda okula ve evine dönen çocuklar, aşırı bilinmiş ve tanınmış olmanın verdiği geçici el sütünde tutulma sonrasında normal hayata adapte olmakta zorluk çekebilmektedir. Bu gibi yan etkiler nedeni ile derneğimiz sizlere programınız hakkında birkaç öneride bulunmak istemektedir:

BM’ye göre 18 yaşın altındaki herkes çocuk sayılmaktadır. Derneğimiz 15 yaş altı çocukların yukarıda saydığımız etkenler nedeniyle bu tarz yarışma programlarına alınmamasını daha doğru bulmaktadır.

Program ekibi bünyesinde bulunduracağınız psikolog ve pedagoglar 15 yaş ve üstü başvurularda başvuru sürecinden itibaren öncelikle aileyi bilgilendirip, sonrasında çocukları sürekli gözetim altında tutarak, bu çocukları olası zararlardan korumuş olacaklardır.

15-18 yaş arası çocuklar, sahnede performans sergiledikten sonra genel kanaat üst tura çıkmaları için olumsuz olduğunda, şu anda yaptığınız gibi oylamadan göndermek yerinde olacaktır. Bu çocuklar için jürinin yaptığı değerlendirmelerin pozitif ve teşvik edici olması, olumsuz kelimeler içermemesi daha doğrudur. “Bu performans olmamış” demek yerine “Performansının şu kısmını beğendim, şuraları şu şekilde yaparsan daha iyi olur.” Şeklindeki geri bildirimler çocukları yeteneklerini geliştirmek için motive edecektir.

Çocukları programınıza alırken daha hassas olacağınıza inanıyor, saygılarımızı sunuyoruz.